Mikä on Peppol ID?

Peppol ID on yksilöllinen osoite, jonka avulla yritykset, organisaatiot ja viranomaiset voivat vastaanottaa liikesanomia, kuten verkkolaskuja ja sähköisiä tilauksia, Peppol-verkon kautta. Yritykset tai organisaatiot, jotka lähettävät liikesanomia, eivät tarvitse rekisteröityä Peppol ID.

Miten Peppol ID toimii

Verkkolaskujen, sähköisten tilausten ja muiden yritysviestien vastaanottaminen Peppolissa edellyttää tunnistenumeroa: Peppol Participant Identifier, joka tunnetaan myös nimellä Peppol ID. Tämän numeron antaa yleensä Peppol-palveluntarjoaja, joka yleensä toimii verkon yhteyspisteenä. Rekisteröitymisnumeron voi jossain määrin valita itse, ja yhdellä organisaatiolla voi olla useita Peppol-tunnuksia.

Peppol ID koostuu numerokoodista, jossa on kaksi osaa standardin 1234:123456790 mukaisesti. Neljä ensimmäistä numeroa osoittaa, minkä tyyppinen yritystunnus on rekisteröity, ja sen jälkeen seuraa tietyn organisaation yksilöllinen koodi.

OpenPeppol määrittää hyväksytyt nelinumeroiset koodit ja yritystunnukset. Verkon eri mailla on erilaiset yritystunnukset, jotka kelpaavat Peppol-tunnuksiksi. GLN-, DUNS-, IBAN- tai EIN-tunnukset ovat kansainvälisesti hyväksyttyjä, ja ne voidaan rekisteröidä maasta tai palveluntarjoajasta riippumatta. Kaikki voimassa olevat tyypit on lueteltu tässä.

Peppol-verkko sisältää luettelon, jossa on teknisiä tietoja siitä, miten viestejä lähetetään eri yhteyspisteiden välillä. Siksi Peppoliin liitettyjen palveluntarjoajien (laskutusoperaattorit tai VAN palvelut) ei tarvitse ottaa etukäteen yhteyttä toisiinsa liikesanomien vaihdon helpottamiseksi.

Suuremmat organisaatiot, joilla on useita toiminta-alueita, sivuliikkeitä tai tytäryhtiöitä, käyttävät usein GLN-numeroita esimerkiksi silloin, kun useilla yksiköillä on yhteinen kansallinen yritysrekisterinumero.

Peppol-ID yksityisyrittäjille

Tietosuoja-asetukseen liittyvistä syistä yksityisyrittäjiä ei voida rekisteröidä henkilötunnusta vastaavalla yritysrekisterinumerolla. Suosittelemme, että yksityisyrittäjät, joiden on esimerkiksi vastaanotettava sähköisiä tilauksia asiakkailta, hankkivat GLN- tai DUNS-numeron Peppol ID-osoitteensa perustaksi. GLN-numerot voidaan rekisteröidä kansainvälisessä GS1-järjestössä vuosimaksua vastaan. DUNS-numerot tarjoaa Dun & Bradstreet, ja ne ovat maksuttomia. Qvalian käyttäjät saavat täyden tuen Peppol ID.

Esimerkki
Ruotsalaiset Peppol-tunnukset, jotka on rekisteröity ruotsalaisilla yritysrekisterinumeroilla, alkavat aina tunnuksen tyypillä "0007". Qvalia käyttää yritysrekisterinumeroaan tunnisteena vastaanotettaessa yrityssanomia, ja siksi sillä on
Peppol ID "0007:5567321707". GLN-numeroita käyttävien organisaatioiden tunnus on "0088", jota seuraa 13-numeroinen tunnus, esimerkiksi "0088:1234567891234".

Voit käyttää hakupalveluamme löytääksesi Peppol-tunnuksia ja muita olennaisia tietoja Peppol-verkostoon liitetyistä yrityksistä.

Tarvitsetko tukea?

Etkö löydä etsimääsi vastausta?
Ota yhteyttä tukeen