Hvad er Peppol ID?

Peppol ID er den unikke adresse, der gør det muligt for virksomheder, organisationer og myndigheder at modtage forretningsbeskeder, såsom e-fakturaer og e-ordrer, via Peppol-netværket. Virksomheder eller organisationer, der sender forretningsbeskeder, behøver ikke en registreret Peppol ID.

Sådan fungerer Peppol ID

For at modtage e-fakturaer, e-ordrer og andre forretningsmeddelelser i Peppol kræves et identifikationsnummer: Peppol Participant Identifier, også kendt som Peppol ID. Dette nummer udleveres typisk af Peppol-tjenesteudbyderen, som normalt fungerer som adgangspunkt til netværket. Til en vis grad kan man selv vælge, hvilket nummer man vil registrere, og en organisation kan have flere Peppol-ID'er.

Et Peppol ID består af en numerisk kode med to dele i henhold til standarden 1234:123456790. De første fire cifre angiver, hvilken type virksomhedsidentifikationsnummer der er registreret, efterfulgt af den unikke kode for den specifikke organisation.

OpenPeppol bestemmer de firecifrede koder og de virksomhedsidentifikationsnumre, der accepteres. Forskellige lande i netværket har forskellige virksomhedsidentifikationsnumre, der er gyldige som Peppol-identifikatorer. GLN, DUNS, IBAN eller EIN er internationalt accepterede og kan registreres uanset land eller tjenesteudbyder. Alle gyldige typer er listet her.

Peppol-netværket indeholder et katalog med tekniske oplysninger om, hvordan man sender beskeder mellem forskellige adgangspunkter. Derfor er det ikke nødvendigt for tjenesteudbydere (fakturaoperatører eller VAN tjenester), der er forbundet til Peppol, at kontakte hinanden på forhånd for at lette udvekslingen af forretningsbeskeder.

Større organisationer med flere aktivitetsområder, filialer eller datterselskaber bruger ofte GLN-numre, f.eks. når flere enheder deler det nationale virksomhedsregistreringsnummer.

Peppol-ID til enkeltmandsvirksomheder

Af hensyn til GDPR kan enkeltmandsvirksomheder ikke registreres med et CVR-nummer, der svarer til personnummeret. Vi anbefaler enkeltmandsvirksomheder, der f.eks. skal modtage e-ordrer fra kunder, at få et GLN- eller DUNS-nummer som grundlag for deres Peppol ID. GLN-numre kan registreres hos den internationale organisation GS1 mod et årligt gebyr. DUNS-numre leveres af Dun & Bradstreet og er gratis. Qvalias brugere får fuld støtte til at få deres Peppol ID.

Eksempel
Svenske Peppol-id'er registreret med svenske CVR-numre starter altid med "0007" som identifikator-type. Qvalia bruger sit CVR-nummer som identifikator til at modtage forretningsbeskeder og har derfor
Peppol ID "0007:5567321707". For organisationer, der bruger GLN-numre, er koden "0088" efterfulgt af den 13-cifrede kode, for eksempel "0088:1234567891234".

Du kan bruge vores søgetjeneste til at finde Peppol-ID'er og andre relevante oplysninger om virksomheder, der er forbundet med Peppol-netværket.