Hva er Peppol ID?

Peppol ID er den unike adressen som gjør det mulig for bedrifter, organisasjoner og myndigheter å motta forretningsmeldinger, for eksempel e-fakturaer og e-ordrer, via Peppol-nettverket. Bedrifter eller organisasjoner som sender forretningsmeldinger, trenger ikke å være registrert på Peppol ID.

Slik fungerer Peppol ID

For å motta e-fakturaer, e-ordrer og andre forretningsmeldinger i Peppol kreves et identifikasjonsnummer: Peppol Participant Identifier, også kjent som Peppol ID. Dette nummeret oppgis vanligvis av Peppol-tjenesteleverandøren, som vanligvis fungerer som tilgangspunkt til nettverket. Til en viss grad kan man selv velge hvilket nummer man vil registrere, og en organisasjon kan ha flere Peppol-ID-er.

Et Peppol ID består av en tallkode med to deler i henhold til standarden 1234:123456790. De fire første sifrene angir hvilken type organisasjonsnummer som er registrert, etterfulgt av den unike koden for den spesifikke organisasjonen.

OpenPeppol bestemmer hvilke firesifrede koder og organisasjonsnumre som godtas. Ulike land i nettverket har ulike organisasjonsnumre som er gyldige som Peppol-identifikatorer. GLN, DUNS, IBAN eller EIN er internasjonalt akseptert og kan registreres uavhengig av land eller tjenesteleverandør. Alle gyldige typer er oppført her.

Peppol-nettverket inneholder en katalog med teknisk informasjon om hvordan man sender meldinger mellom ulike aksesspunkter. Tjenesteleverandører (fakturaoperatører eller VAN tjenester) som er koblet til Peppol, trenger derfor ikke å kontakte hverandre på forhånd for å legge til rette for utveksling av forretningsmeldinger.

Større organisasjoner med flere virksomhetsområder, filialer eller underselskaper bruker ofte GLN-nummer, for eksempel når flere enheter deler det nasjonale organisasjonsnummeret.

Peppol-ID for enkeltpersonforetak

Av hensyn til GDPR kan ikke enkeltpersonforetak registreres med et organisasjonsnummer som tilsvarer personnummeret. Vi anbefaler enkeltmannsforetak som f.eks. har behov for å motta e-ordre fra kunder, å skaffe seg et GLN- eller DUNS-nummer som grunnlag for Peppol ID. GLN-nummer kan registreres hos den internasjonale organisasjonen GS1 mot en årlig avgift. DUNS-numre leveres av Dun & Bradstreet og er gratis. Qvalias brukere får full støtte til å skaffe seg Peppol ID.

Eksempel
Svenske Peppol-ID-er registrert med svensk organisasjonsnummer starter alltid med "0007" som identifikator-type. Qvalia bruker sitt organisasjonsnummer som identifikator for å motta forretningsmeldinger og har derfor
Peppol ID "0007:5567321707". For organisasjoner som bruker GLN-nummer, er koden "0088" etterfulgt av den 13-sifrede koden, for eksempel "0088:1234567891234".

Du kan bruke søketjenesten vår til å finne Peppol-ID-er og annen relevant informasjon om selskaper som er tilknyttet Peppol-nettverket.