1. Hjem
  2. Kunnskapsbase
  3. Peppol
  4. Hvordan fungerer Peppol?

Hvordan fungerer Peppol?

Peppol gjør det enkelt for kjøpere og selgere å nå hverandre i forretningstransaksjoner. Den vanligste dokumenttypen er e-faktura, men Peppol håndterer også andre typer forretningsdokumenter, som kredittfakturaer, ordrer og prislister.

Peppol består av tre deler - et nettverk, et format og lovgivning:

1) Et nettverk som gjør det mulig for forretningspartnere å sende og motta forretningsdokumenter helt elektronisk over Internett. Mest vanlig er e-fakturaer, men Peppol kan også håndtere andre typer dokumenter.

2) En formatstandard for elektroniske dokumenter, for eksempel e-fakturaer.

3) EU-lovgivning som fastsetter medlemsstatenes forpliktelser og hvordan Peppol skal styres og administreres.

Formatstandarden i Peppol-nettverket heter Peppol BIS Billing 3.0. Det er imidlertid mulig å distribuere andre typer elektroniske formater, som Svefaktura, Finvoice og andre.

Dokumentene sendes direkte mellom hver parts ERP-system, regnskaps- eller fakturahåndteringsprogramvare.

Vanligvis fungerer en e-fakturaoperatør som tilgangspunkt til Peppol. Bedrifter og organisasjoner kan imidlertid søke om å bli tilgangspunkt.

Overføringen skjer i et av følgende XML-formater:

• UBL, universelt forretningsspråk
  • CII, Cross Industry Invoice (faktura på tvers av bransjer)

UBL er det vanligste XML-formatet. Leverandører kan velge hvilket som helst av disse to formatene for sine kundefakturaer, men offentlige enheter må kunne håndtere begge.

Trenger du å finne kundens Peppol ID? Gå til Peppol ID søk.